Perquè som el país amb més atur?

Posted on Octubre 11th, 2010 by binissaida and tagged , , , , , .
imatge de binissaida

Fa poc varen fer un programa a TV3 que es preguntava com era que Espanya era el país amb més atur de tots els paísos desenvolupats del món (veure gràfica).

Veureu que es donen moltes explicacions. però la més senzilla es troba mirant les dades de precarietat laboral que té Espanya en comparació amb la resta de països.


 
Tanmateix, hi ha una regla senzilla, anomenada la “llei de Okun”, que relaciona el creixement de l'atur amb el creixement del PIB que ens podria resoldre l'enigma. En realitat, més que una llei, és una relación estadística que no es compleix exactamente. Però en general, pel conjunt d'anys tant per Espanya com per qualsevol altre país es pot extreure un recta que correlaciona la variació de la taxa d'atur amb la variació de la taxa de creixement del PIB. I també en general, s'extreu una xifra virtuosa que és el percentatge de creixement del PIB necessari per sobre el qual es comença a generar llocs de treball i per tant a rebaixar l'atur. Aquesta xifra curiosament no varia gaire entre països, i en general es manté el 3% com un estàndar (veure gràfica)


 
Però la diferència entre països la dóna la pendent de la recta (anomenada beta), que significa el nivell de resposta que té l'atur davant una recessió/creixement econòmic. Resulta que Espanya és el país que més accentuada té aquesta relació, és a dir, que en períodes de bonança econòmica l'atur és on baixa més, i en períodes de recessió econòmica l'atur és on puja més (Veure gràfica).


 
I aquí ve la clau de tot plegat: des que es va introduir la temporalitat a España (a partir de la famosa reforma del PSOE l'any 1984, que va costar la vaga general més potent de la història d'Espanya), aquesta relació no s'ha mantingut constant sinó que s'ha desplaçat: ara el llindar de caiguda/creixement del PIB que és suficient per a augmentar/reduir l'atur és més baix que abans.

Això unit al fet que Espanya és campiona de temporalitat per golejada, en comparació amb la resta de països, fa concloure que són les condicions de treball tan pèssimes que té Espanya les causants d'aquesta anomalia que pateix Espanya amb l'atur.

Comentaris

Pero què més temporal que el

imatge de kastigador

Pero què més temporal que el treball a les empreses americanes, que et donen la patada d'un dia per l'altre sense pagar res, o molt poc, i l'atur que tenen és alt, però no tant com aquí...
També crec que Espanya tampoc té empreses grans, que són les que millor poden aguantar la crisi, doncs realment de vegades es produeix el famós efecte de "no saber ja on gastar els diners"

També s'ha de comptar amb tota la inmigració que ha vingut, tota aquesta gent compten a l'atur, encara que la nacionalitat no sigui espanyola, oi? I si és de la UE, de Itàlia, per exemple, s'apunten aqui a l'atur, i compten com a aturats aquí, i a Itàlia a la vegada, o a Itàlia no els compten ja per a res...és molt difícil fer nombres, sense comptar ja amb l'economia submergida.

Les empreses grans que té són les de construcció i automoció, que han patit la crisi d'una manera bastant dura...
no hi ha grans empreses d'electrònica o així, de l'estil de Nokia a Finlàndia, que és un puntal.

Clar, una empresa petita a la que veuen que no hi ha ingressos i les despeses es mantenen constants es posen dels nervis... les empreses grans sempre poden vendre accions, motos, el que sigui...

Una cosa que em va sorprendre és que l'empresa més gran del món és la Coca-Cola Company, en guanys i crec que també en actius... curiós que sigui una empresa de begudes "toves", que mai ha venut res amb alcohol, encara que suposo que està diversificada, clar...caram, si van aconseguir els JJOO d'Atlanta el 96 i tot, crec

Comment by kastigador on oct 12th, 2010 at 11:27 am

Envia un nou comentari

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
Aquesta pregunta és per comprobar que ets de carn i ossos i para prevenir el spam :-) Disculpa les molèsties!
Imatge CAPTCHA
Introduïu els caràcters que es mostren a la imatge.
 
No feu cas d aquest link